O NAS

2015

ZAČETEK

Ustanovitev ekipe in pričetek konstrukcije prve formule.

2016

PRVI DIRKALNIK

Dokončanje konstrukcije ter sestavljanje dirkalnika in prva dirka za ekipo.

2017

DRUGA FORMULA

Nadaljevanje projekta z popolnoma novo formulo. Uspešna udeležba na 3 dirkah v eni sezoni.

2018

GOING GREEN

Prehod na popolnoma električen dirkalnik

ENA EKIPA, ENE SANJE!

Superior Engineering smo ekipa mladih, aktivnih, nadebudnih in ambicioznih študentov, ki si vrata v svet odpiramo sami, prevzemamo pobudo za to in si s trdim delom, pridobljenim znanjem s fakultet ter pod okriljem sponzorjev, sami ustvarjamo priložnosti za tehnični in osebni napredek. Ekipo sestavlja prek 40 članov, z različnih fakultet Univerze v Ljubljani (s področja strojništva, elektrotehnike, ekonomije, prava, oblikovanja..), vsem pa nam je skupen en cilj: ustavariti kompleksen in celovit izdelek, FORMULO, po vzoru Formula 1, ki jo pošljemo na dirkalno stezo in kjer se v tistih nekaj minutah tekmovanja Formula Student, v naših očeh, poplača ves naš vložen trud.

ZAČETKI

Vse se je začelo leta 2015, ko se je peščici članov porodila ideja, da bi sodelovali na tako prestižnem, mednarodno znanem tekmovanju kot je FORMULA STUDENT, ustvarjenim prav z namenom nudenja priložnosti izkazovanja sposobnosti mladih v tehničnem, inženirskem oblikovanju, proizvodni sposobnosti in v izdelavi stroškovnega in poslovnega načrta.Vsako leto se na razpisanih cca 40. tekmovanjih, ki se odvijajo širom celega sveta, pomeri prek 500 ekip. Zanimanje in odziv študentov za projekt je bil velik, kaj kmalu se nas je nabralo dovolj, da smo pričeli z intenzivnim snovanjem idej. Tekom zahtevnega procesa konstruiranja, izdelave formule in podjetnega modela, smo naleteli na marsikatero oviro, ki pa smo jo s pomočjo naših sponzorjev ter pod okriljem Univerze v Ljubljani, premagali in naše sanje na koncu tudi uresničili, »rodila« se je MINKA, formula sezone 2015/16 naša prva formula. In tako se je vse začelo.

FORMULA STUDENT

Formula student je eno izmed svetovno najuglednejših in največjih inženirskih tekmovanj, ki ga je ustanovil The Society of Automotive Engineers v ZDA in je danes podprto s strani svetovne industrije ter zastopano s strani enih najvplivnejših predstavnikov inženirskega sveta, kot so Patron, Ross Brawn OBE in drugi. Cilj tekmovanja, h kateremu stremijo organizatorji, je vzpodbuda in razvoj podjetnosti ter inovativnosti mladih, še posebej v tehničnih vedah. Tekmovanje je zastavljeno tako, da predstavlja idealno priložnost študentom, da se preizkusijo, pokažejo svoje sposobnosti, znanje in pridobivajo praktične izkušnje pri stvaritvi kompleksnega in celovitega izdelka v zahtevnem svetu moto-športnega tekmovanja.

POTEK

Izdelek nastaja v daljšem procesu, pri katerem se delo stopnjuje od snovanja, konstruiranja, izdelave enosedežnega športno-dirkalnega avtomobila, ki mora biti ekonomičen, lahko vzdrževan, zanesljiv in visoko zmogljiv, pa vse do izdelave stroškovnega in poslovnega načrta in do končnega preizkušanja ter udeležitve na tekmovanju, vse to pa poteka skladno s strogimi navodili in pravili tekmovanja. Samo tekmovanje se odvija na dveh glavnih temeljih: statičnemu in dinamičnemu, to pa ocenjujejo sodniki v skladu s pravilnikom tekmovanja.

TOČKOVANJE

text

ROSS BRAWN

Tehnični direktor ekipe Ferrarija, Formula 1

Kar se mi zdi najbolj privlačno pri Formula Student, je to, da vzpodbuja inovacije, ker pravila tekmovanja omogočajo veliko dizajnerske svobode. Ker sem tudi sam na začetku kariere delal isto, vem, da je praktično znanje ključno za razvoj dobrih temeljev v inženirstvu in to tudi cenim. Formula Student združuje praktično znanje z akademskim študijem, hkrati pa omogoča pridobivanje vitalnih praktičnih veščin kot so ravnanje s financami, projektno načrtovanje in ekipno delo. Neozirajoč se na to, ali tekmovalci kasneje sledijo karieri v motosportu ali v drugem sektorju inženirstva, jim te pridobljene izkušnje pomagajo k bodočemu uspehu. V čast mi je, da sem pokrovitelj tega tekmovanja, ki navdušuje inženirje nove dobe.

text

JAMES ALLISON

Tehnični direktor ekipe Mercedes-AMG

Diplomanti Formule Student prihajajo k nam z največjim navdušenjem in energijo, zahvaljujoč preteklim izkušnjam na tekmovanju, in želijo videti, ali se njihove ideje in pristopi, ki so se jih posluževali, lahko prelijejo v dirklanik F1. Njihova izkušnja v inženirskih vodah in ta tesno pletena skupnost ekipe je za nas izrednega pomena. Energija, ki jo ti tekmovalci Formula Student dajejo naši ekipi, nas vedno znova spominja, kako krasno delo opravljamo in da smo lahko zelo srečni, da to počnemo.

text

WILLEM TOET

Inženir Formule 1

Mislim, da je koncept Formule Student odličen, saj študentom ustvarja popolno in jedernato izkušnjo v inženirskih in poslovnih vodah. Vsi se morajo spopasti s finančnimi ali drugimi viri črpanja v zelo omejenem času in sprejemati težke, ključne odločitve od začetka do konca projekta. Prav tako pa morajo študentje zavihati rokave in sami poprijeti za delo in se učiti praktičnih veščin gradnje in pogona dirkalnika. Nadvse uživam v pogledu raznovrstnih optimiziranih rešitev enakega kompleksnega poblema različnih ekip, vedno me kaj pozitivno preseneti.